Aparte school voor Associate Degrees

Nederland krijgt er een nieuwe hogeschool bij: de Associate Degrees Academie in Roosendaal. Zoals de naam al suggereert, zal deze onderwijsinstelling zich specialiseren in het aanbieden van Associate Degree-opleidingen. In september zal de hogeschool van start gaan met het aanbieden van tien verschillende opleidingen.

De Associate Degree (ad) is een relatief onbekende onderwijsvorm in Nederland. De tweejarige hbo-opleiding is bedoeld om het gat te dichten tussen een mbo4-opleiding en een vierjarige hbo-bachelor. In Nederland is de Associate Degree pas sinds januari van dit jaar toegestaan als zelfstandige onderwijsvorm, maar in andere landen zijn ad-studies al veel meer ingeburgerd. Elders in Europa volgt zo’n 20 procent van alle studenten een ad-opleiding en in de Verenigde Staten ligt dit aantal zelfs op ruim 53 procent. Dit terwijl de Associate Degree in Nederland slechts 2 procent van het aantal studenten voor zijn rekening neemt. De kersverse Roosendaalse hogeschool hoopt hierin verandering te kunnen brengen.

De Associate Degrees Academie hoopt in het komende studiejaar te kunnen starten met een studentenaantal van 200 – twintig studenten per opleiding. De studies die deze studenten kunnen kiezen hebben voor het merendeel een vierjarige tegenhanger op één van de gevestigde hogescholen, maar er wordt ook één volledig nieuwe opleiding aangeboden: Health & Social Work. Alle opleidingstrajecten zijn vormgegeven in een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Zuid en Avans Hogeschool.

 

Bron: NU.nl