Banen genoeg, maar kies wel de juiste sector

Scholieren die de komende jaren aan een vervolgopleiding beginnen, hebben een grote kans om later een goede baan te vinden. Het gaat namelijk goed met de arbeidsmarkt, zo blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Dit goede arbeidsperspectief geldt voor alle jongeren, maar er zijn wel grote verschillen tussen de sectoren. Wil je echt verzekerd zijn van een goede baan? Dan kan je het beste een studie kiezen in één van de volgende sectoren:

Techniek

Er is nu al een groot tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten, en dat tekort zal de komende jaren alleen maar groeien. De voorspelling van het ROA is dat in 2022 maar liefst 20 procent van alle werknemers technisch geschoold zal zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan ingenieurs, maar ook aan elektriciens of automonteurs.

ICT

Het viel te verwachten natuurlijk, maar ook binnen de ict blijft de komende jaren genoeg werkgelegenheid. Vooral de vraag naar programmeurs zal blijven stijgen. Iemand moet natuurlijk als die apps ontwikkelen.

Onderwijs

Kan je een beetje goed uitleggen, en doe je dat ook graag? Dan zou je kunnen overwegen om docent te worden. Het lerarentekort zal in de toekomst namelijk alleen maar groter worden. Dat geldt voor zowel het basisonderwijs als voor de middelbare school, al hangt het in het laatste geval wel af van het vak dat je wilt gaan geven. Zo is er veel vraag naar leraren wiskunde en natuurkunde, maar kom je als gymdocent minder makkelijk aan een baan.

Zorg

Dankzij de vergrijzing komen er steeds meer oude en zieke mensen bij, en zal de vraag naar artsen en verpleegkundigen dus ook blijven groeien. Het ROA voorspelt zelfs dat de vraag naar verpleegkundigen elk jaar met 6,5 procent zal stijgen. Fontys Hogeschool heeft daarom ook besloten het numerus fixus van haar zorgopleidingen per direct op te heffen – je kan nooit te veel verplegers opleiden.

 

Bronnen: NRC, AD en Nationale Onderwijsgids