De waarheid achter een opleiding? 3 tips om deze te achterhalen

Instellingen hebben er baat bij om zoveel mogelijk studenten te trekken. Websites staan daarom vol wervende teksten en de zwakke punten van een opleiding worden minder uitgelicht. Hier drie tips voor decanen om met behulp van de Keuzegids door marketingpraatjes van opleidingen heen te prikken.

1. Luister naar de huidige studenten

Op de websites worden vaak bijzondere initiatieven van opleidingen uitgelicht. Zo wijdt toegepaste psychologie van Saxion uit over het bureau Psychodiagnostiek dat bij de opleiding hoort. Hierdoor zouden de studenten veel praktijkervaring opdoen.

Wie echter in de Keuzegids kijkt bij de desbetreffende opleiding ziet dat de huidige studenten met een minnetje oordelen over de praktijkgerichtheid. Zij zijn dus juist iets ondergemiddeld tevreden over.

Is dit een reden om de opleiding links te laten liggen? Zeker niet! Maar minder positieve studentenoordelen van de Keuzegids kunnen wel dienen als een tegenwicht tegen de marketing op de websites. Leerlingen, ouders en decanen kunnen hier eventueel kritische vragen over stellen op open dagen

2. Wees kritisch over de arbeidsmarktkansen

Op de websites ziet de arbeidsmarkt van elke opleiding er rooskleurig uit. In werkelijkheid zijn er natuurlijk veel verschillen. De Universiteit Utrecht stelt over de bachelor geschiedenis dat afgestudeerde historici gewild zijn bij allerlei beleidsfuncties bij de overheid en het bedrijfsleven.

In de Keuzegids wordt een genuanceerder beeld geschetst: afgestudeerden hebben relatief veel moeite om werk op niveau te vinden en verdienen een bescheiden salaris.

Ook dit is geen reden om een opleiding af te schrijven. Wel telt een gewaarschuwd mens voor twee. Als een leerling besluit om een studie te gaan doen met minder positieve arbeidsmarktperspectieven, is het handig om iets extra’s naast de studie te doen. Bijvoorbeeld een goede stage, relevante bijbaan of extra vakken

3. Naam van de opleiding zegt niet alles

Veel opleidingen hebben een Engelse opleidingsnaam. Dit betekent lang niet altijd dat de opleiding echt Engelstalig is. Opleidingen als horti technics & management (mbo) of social work (hbo) zijn meestal ‘gewoon’ in het Nederlands. Het is voor een leerling dus goed om te weten wat de voertaal is voor hij/zij zich laat afschrikken of verleiden door een zogenaamd Engelstalige opleiding.

Ook lijkt het op de websites soms of bepaalde lesprogramma’s geheel zelfstandige opleidingen zijn. Vooral bij de kunstopleidingen komt dat veel voor. Bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten staan bijvoorbeeld op de website de bachelor design & technologie en de bachelor mime. Dat is prima, maar officieel vallen die onder de bachelor theater. Op je diploma staat altijd de officiële naam.