Deadline aanmelding studies met numerus fixus

Studies met een numerus fixus laten niet iedereen toe. Ze hebben per jaar een maximaal aantal plaatsen voor een maximaal aantal studenten. Soms is dat omdat ze meer studenten niet aan kunnen en soms omdat er maar een beperkt aantal banen beschikbaar is in de betreffende studierichting. De fixusstudies kiezen zelf de studenten die ze willen aannemen voor die plaatsen. Hoe ze de selectie uitvoeren, kiezen ze zelf: vaak telt de cijferlijst mee, maar daarnaast moet er ook een ander criterium zijn. Dit is vaak een extra opdracht of een motivatiebrief.

Deadlines
Voor opleidingen met een numerus fixus kan je je tot uiterlijk op 15 januari aanmelden via Studielink. Je hoort uiterlijk op 15 april wat je rangnummer is. Soms ben je meteen toegelaten, maar soms kom je eerst nog op een wachtlijst. Heb je bijvoorbeeld rangnummer 105 en zijn er 100 plaatsen, dan sta je vijfde op de wachtlijst. Heb je rangnummer 105 en er zijn 120 plaatsen, dan zit je er meteen bij.

Wil jij weten of jouw opleiding een numerus fixus heeft? Of wil je nog eens checken welke eisen je opleiding stelt voor aanmelding? In de Keuzegids kun je alle informatie vinden.