Geen wiskunde op de havo? Weet wat je uitsluit

Ruim vijf procent van de havisten doet geen eindexamen wiskunde. Het gaat om zo’n 2.600 geslaagden per jaar. Daardoor sluiten ze veel – en soms nogal onverwachte – vervolgstudies uit.

De profielkeuze in de derde klas heeft invloed op de mogelijkheden na het eindexamen. Over het algemeen geldt: hoe meer bèta, hoe meer keus.

Toch slaagt maar liefst 5,6 procent van de havisten uiteindelijk zonder wiskunde voor het eindexamen, blijkt uit navraag bij het CBS. Gemiddeld telt elke klas dus een of twee leerlingen die wiskunde laten vallen.

Vermoedelijk laten veel leerlingen van deze leerlingen het vak vallen omdat ze er veel moeite voor moeten doen en denken dat ze het later toch niet nodig hebben. Maar daar kunnen ze zich in vergissen.

Gevolgen

Met een cultuur & maatschappij-profiel zonder wiskunde sluiten leerlingen bepaalde studierichtingen uit. Soms is dat niet zo erg. Echte alfa’s willen vast geen werktuigbouwkunde of elektrotechniek studeren. Dan kunnen ze wiskunde wel laten vallen.

Maar soms is het minder duidelijk welke deuren er dichtgaan. Voor commerciële economie heb je wél wiskunde nodig, voor business studies niet. Nog een voorbeeld: voor verloskunde heb je wél wiskunde nodig, maar voor verpleegkunde niet.