De grens over met je hbo-diploma

Goed nieuws voor iedereen die na zijn studie graag naar het buitenland wil. Binnenkort worden alle Nederlandse hbo-diploma’s namelijk automatisch erkend in zowel België als Luxemburg. Deze ontwikkeling bouwt voort op een akkoord dat in 2015 al werd gesloten door de Benelux-landen. Toen werd er bepaald dat alle bachelor- en master-diploma’s – van zowel hbo als universiteit – over de grens erkend zouden worden. Nu komen daar ook alle associate degrees en doctoraten bij. Dankzij dit akkoord zijn diploma’s uit België en Luxemburg ook automatisch geldig in Nederland.

 

Voorbeeld voor Europa

De Benelux is binnen Europa de enige regio waar diploma’s automatisch worden erkend over de grens, maar onderwijsminister Ingrid van Engelshoven hoopt dat dit akkoord een eerste stap is om daar verandering in te brengen. ‘Wederzijdse erkenning van diploma’s is belangrijk om mobiliteit in Europa te stimuleren,’ aldus de minister, ‘Daarom is dit een goede stap, die als voorbeeld kan dienen voor de samenwerking in Europees verband.’

Wie nu zijn diploma wil laten erkennen buiten de Benelux, moet nog vaak lange en dure procedures doorlopen om dit voor elkaar te krijgen. Zonder erkenning van een gehaald diploma is het vaak moeilijk om in het buitenland werk op niveau te vinden.

 

Bron: NU.nl