Misschien heeft u het gehoord: de hogescholen willen niet langer meewerken aan de Nationale Studenten Enquête van dit jaar. Wat zijn de gevolgen voor decanen en studiekiezers? Een paar vragen en antwoorden.
Wat is er aan de hand?
Er waren technische problemen met de enquête. De server was een poosje niet bereikbaar en studenten konden niet altijd invullen welke opleiding ze volgden. Heeft ook te maken met de nieuwe privacy-wetgeving. Vroeger waren zulke gegevens gewoon vooraf ingevuld, dan kon er weinig misgaan. De hogescholen willen nu niet meer meedoen in 2019. De universiteiten denken dat er nog genoeg te redden valt. Dat denken de makers van de enquête ook (stichting Studiekeuze123).
Is die enquête van de Keuzegids?
Nee, maar de Keuzegids is wel een van de bekendste gebruikers van de gegevens. Daarom denken mensen soms automatisch aan de Keuzegids zodra het over de NSE gaat. De gids maakt ook gebruik van andere gegevens en vaart ook zeker niet blind op studentenoordelen.
Wat merkt u ervan?
Voorlopig niet zoveel. De Keuzegids HBO is dit jaar immers al verschenen en daar staan de meest actuele gegevens in. Als de hogescholen voet bij stuk houden, dan heeft dat alleen gevolgen voor de Keuzegids die volgend schooljaar verschijnt.
Wat voor gevolgen?
We kunnen van alles updaten aan de gids: hoeveel eerstejaars vallen uit, hoeveel studenten behalen op tijd hun diploma, wat vinden deskundigen van de opleidingen? Daar hebben we nieuwe gegevens voor. Maar het oordeel van studenten over hun opleiding (wat vinden ze van het onderwijs, hun docenten, de faciliteiten enzovoorts) is dan een jaartje ouder.
Is dat niet zonde?
Jazeker, dat is heel jammer. Wij zouden liever hebben gezien dat de hogescholen alles op alles zetten om er iets van te maken. Nu hebben tienduizenden hbo-studenten de lange enquête voor niets ingevuld.
Willen ze nooit meer meedoen?
Jawel, volgend jaar willen ze gewoon weer meedoen. Het zou dus om een pauze van één jaar gaan.
En de universiteiten?
Die denken dus dat de problemen hersteld kunnen worden. Daar doen ze hun best voor. Studenten krijgen onder meer twee weken langer de tijd om de vragenlijst in te vullen. De Keuzegids gebruikt dolgraag de gegevens uit de NSE 2019 om tot nieuwe studentenoordelen voor de Keuzegids Universiteiten 2020 te komen. Maar de betrouwbaarheid van de gegevens staat voor ons op de eerste plaats. Zodra wij de gegevens binnenkrijgen, zullen wij nóg zorgvuldiger dan anders de betrouwbaarheid controleren. Wij zullen nooit klakkeloos een vergaarbak aan cijfertjes in onze gidsen leeggooien.
Van wie is die enquête eigenlijk?
Van de stichting Studiekeuze123. Die verzorgt met subsidie van het ministerie van OCW de enquête. Universiteiten en hogescholen werken eraan mee.