Keuzedelen in het mbo

Tot voor kort stond het programma in het mbo van A tot Z vast. Nu zijn er keuzedelen waarin mbo’ers een deel van hun vakken zelf mogen kiezen. Waaruit kunnen ze precies kiezen? En welke keuzedelen zijn handig als de student door wil stromen naar het hbo?

Werk en leren

De wereld om ons heen verandert snel. Beroepen verdwijnen of worden overgenomen door robots. Gelukkig komen er ook nieuwe beroepen bij. Wel wordt het steeds belangrijker dat studenten weten wat er in hun vakgebied speelt. Daarom hebben de onderwijsinstellingen in samenwerking met bedrijven in de regio keuzedelen ingevoerd.

Soorten Keuzedelen

Studenten uit mbo niveau 2, 3 en 4 kiezen kunnen kiezen uit vier soorten keuzedelen. Anders dan bij de andere lessen zitten studenten met verschillende niveaus door elkaar. Wel worden ze apart van elkaar getoetst. Bij keuzedelen leer je altijd iets nieuws. Studenten kunnen dus niet kiezen voor iets dat al onderdeel van hun opleiding is.

  1. Generieke keuzedelen

Deze keuzedelen zijn breed en dus voor studenten van allerlei beroepen interessant. Voorbeelden zijn Engels, Frans, Duits of Spaans in de beroepscontext. Ook ICT-vaardigheden en ‘duurzaamheid en ondernemerschap’ zijn opties.

  1. Verdiepende keuzedelen

Bij dit type keuzedelen gaan studenten dieper in op een onderdeel van de opleiding. Dus wie leert voor stukadoor, kan kiezen voor ‘verdieping buitenpleisters’. Voor wie een opleiding tot verpleger of begeleider gehandicaptenzorg volgt, is ‘zorg en technologie’ een mogelijkheid.

  1. Verbredende keuzedelen

Bij verbredende keuzedelen leer je iets over een verwant beroep of over een nieuw onderdeel van hetzelfde beroep. Dus als je een opleiding volgt in de infratechniek kun je kiezen voor het keuzedeel ‘aanleggen van watertransportleidingen’.

  1. Doorstroomgerichte keuzedelen

Studenten die van plan zijn na het mbo door te studeren in het hbo kunnen hier gerichte keuzedelen over volgen. Dit kan het brede keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ zijn. Er zijn ook vakspecifieke voorbereidende keuzedelen zoals ‘instroom pabo aardrijkskunde’ of ‘geschiedenis’ voor aankomende pabo-studenten.

Door de keuzedelen kunnen mbo’ers zich dus beter voorbereiden op de arbeidsmarkt en hun kennis verbreden op het gebied waar zij dat zelf willen.