Keuzegids, DeDecaan.net en Yubu samen verder

Keuzegids, DeDecaan.net en Yubu slaan de handen ineen voor het beste en meest complete LOB-platform in Nederland. De autoriteit en de onafhankelijke data van de Keuzegids, de expertise en het grote bereik van DeDecaan.net en het vernieuwende, persoonlijke loopbaantraject van Yubu bieden vanaf nu scholen de allerbeste en meest complete ondersteuning bij het verzorgen van onafhankelijke, kwalitatief hoogstaande studiekeuzebegeleiding.

Uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs blijkt dat bij de keuze van onderwijsniveau, profielen en studiekeuze bepaalde groepen leerlingen steeds vaker in hokjes terecht komen. Opleidingsniveau van ouders en migratieachtergrond dragen ertoe bij dat deze leerlingen nauwelijks uit die hokjes kunnen komen. Studenten die switchen van studie halen minder vaak een diploma dan niet-switchende studenten. Studenten met een niet-westerse migratieachtergrond switchen als groep het vaakst.

Eerlijke studiekeuze

Uit de Landelijke rapportage van de Aansluit- en Keuzemonitor 2018 van DeDecaan.net, die vandaag verschijnt, blijkt dat leerlingen met hoogopgeleide ouders veel actiever bezig zijn met hun keuzeproces dan leerlingen met een andere thuissituatie. Zij bezoeken bijvoorbeeld meer meeloopdagen en raadplegen vaker websites en brochures van onderwijsinstellingen. Met de nieuwe samenwerking willen Yubu, DeDecaan.net en de Keuzegids scholen helpen om de kansengelijkheid te verbeteren en alle leerlingen toegang te bieden tot een eerlijke en juiste studiekeuze.

Via Yubu en DeDecaan.net bereikt de Keuzegids meer dan 200.000 leerlingen om actief met de eerlijke, onafhankelijke informatie over vervolgopleidingen aan de slag te gaan. Daarnaast kan de expertise van DeDecaan.net en de Keuzegids inzicht bieden in de kwaliteit van LOB van scholen. Yubu zorgt in deze samenwerking dat LOB volledig aansluit op de belevingswereld van de leerling.

Decanendashboard

Met de expertise van de Keuzegids ontwikkelen wij op dit moment een decanendashboard dat direct inzicht geeft in de kwaliteitsdata en de benchmarks van leerlingen en oud-leerlingen.

Het decanendashboard biedt:

  • Monitoring van leerlingen en oud-leerlingen
  • Snel inzicht in het profielkeuzeproces door tussentijdse metingen
  • Volgen van leerlingen in de verschillende fasen van het keuzeproces
  • Voortgang per leerling, klas en jaarlaag in beeld
  • LOB-voortgang ten opzichte van andere scholen

De monitoring van de schoolsituatie op LOB-gebied wordt op deze manier sneller en gemakkelijker gemaakt, zodat u meer tijd heeft voor de individuele leerling. Via het decanendashboard kunnen alle decanen van DeDecaan.net nu al de Landelijke rapportage van de Keuze- en Aansluitmonitor inzien. Daarnaast kunnen alle DeDecaan.net-scholen nu al deelnemen aan de eerste monitoring. De resultaten daarvan zullen begin 2019 in het decanendashboard te zien zijn.

Preview van het decanendashboard in DeDecaan.net.

Leerlingen-app

Daarnaast ontwikkelen we een leerlingapplicatie die de informatie van de Keuzegids toegankelijk en overzichtelijk presenteert en volledig aansluit op de belevingswereld van de studiekiezer. Leerlingen die gebruik maken van het LOB-pluspakket van DeDecaan.net kunnen de eerste b├Ętaversie van de leerlingenapp binnenkort gebruiken.

 


Wat verandert er voor u?

Het gebruiken van DeDecaan.net verandert niet, u krijgt er alleen nieuwe tools bij:

  • Alle decanen die gebruik maken van DeDecaan.net krijgen inzicht in de resultaten van hun school via het nieuwe decanendashboard dat te raadplegen is via de eigen keuzesite.
  • In het decanendashboard staat de Landelijke rapportage van de Keuze- en Aansluitmonitor 2018 nu voor u klaar.
  • Daarnaast kunt u via het decanendashboard aangeven of u wilt deelnemen aan de eerste tussenmeting. De resultaten daarvan zullen in het begin van 2019 zichtbaar zijn in het decanendashboard.
  • Daarnaast krijgen alle leerlingen die gebruik maken van het LOB-pluspakket van DeDecaan.net binnenkort toegang tot de onafhankelijke en eerlijke informatie van de Keuzegids verpakt in een leerlingvriendelijke app, speciaal ontworpen voor de studiekiezer.