Het zal haast niemand zijn ontgaan dat de Keuzegids voor universiteiten in november is verschenen. De nationale kranten stonden er in elk geval vol mee. Zoals ieder jaar heeft de Keuzegids weer een ranglijst samengesteld van beste en slechtste universiteiten, maar dit jaar werd er voor het eerst ook aandacht besteed aan het niveau van Engels op internationaal georiënteerde opleidingen.
Studenten uiten al langer hun onvrede over het soms belabberde niveau van het Engels dat hun docenten spreken, maar niet eerder werd er een overzicht gemaakt van hoe het op elke universiteit is gesteld met de beheersing van het Engels. De uitkomst? Maastricht en Groningen komen als winnaars uit de bus, met een becijfering van respectievelijk een 7,4 en een 7,2. Grote verliezers zijn de technische universiteiten uit Eindhoven en Enschede, waar de docenten er met een gemiddelde van 6,3 misschien goed aan doen om een bijspijkercursus Engels te volgen.
Handig voor studiekiezers
Studiekiezers die graag een internationale opleiding willen volgen, kunnen de Keuzegids raadplegen om te zien hoe het gesteld is met het Engels op de opleiding van hun voorkeur. Daarnaast zijn natuurlijk ook andere zaken – zoals toelatingseisen, onderwijsniveau en kansen op de arbeidsmarkt – terug te vinden in de Keuzegids.
De Keuzegids voor het hbo verscheen al eerder dit jaar. De gidsen voor het mbo en voor universitaire master-opleidingen zullen in respectievelijk december en januari verschijnen. Leerlingen op scholen met een LOB-plus pakket bij DeDecaan.net kunnen de Keuzegids kosteloos raadplegen.
De Keuzegids Universiteiten bestellen? Dat kan hier.