Kies voor carrière, niet voor leuke studie

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren die een studie kiezen die ze leuk lijkt, later minder tevreden zijn over hun carrière dan jongeren die tijdens hun studiekeuze al rekening houden met hun latere kansen op de arbeidsmarkt. Dit geldt vooral voor jongeren die een mbo-opleiding hebben gevolgd.

Uit hetzelfde onderzoek, dat is uitgevoerd door Researchcentrum onderwijs en arbeidsmarkt (ROA), blijkt dat mbo’ers die hun studie hebben uitgezocht op latere baankansen, inderdaad makkelijker werk vinden na hun studie. Ook hun uurloon ligt gemiddeld hoger dan dat van hun leeftijdsgenoten die voor een “leuke studie” hebben gekozen.

Volgens de onderzoekers kiezen vmbo-leerlingen nu vaak voor een opleiding tot zogenaamde kantoorberoepen, terwijl er juist naar andere beroepen veel meer vraag is op de arbeidsmarkt. Jongeren zouden volgens de onderzoekers veel beter kunnen kiezen voor een opleiding tot, bijvoorbeeld, elektromonteur.

Natuurlijk is het nog steeds belangrijk om een studie uit te kiezen die bij je past, maar daarnaast is het verstandig om ook rekening te houden met je latere baankansen. Studiekiezers kunnen daarvoor de Keuzegids raadplegen, waarin voor alle opleidingen staat aangegeven wat de baankansen zijn. De Keuzegids voor mbo-opleidingen verschijnt op 14 december.

 

Bron: NRC