Meldpunt studiekeuzecheck gelanceerd

Vandaag is door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) een meldpunt gelanceerd voor alle aankomende studenten die de studiekeuzecheck doorlopen. Op dit meldpunt worden klachten verzameld over het verloop van de check, omdat deze volgens de studentenorganisaties een stuk beter kan.

Kritiek op de studiekeuzecheck
De studiekeuzecheck werd in 2014 door de overheid verplicht gesteld, om de hoge uitval in het eerste jaar te bestrijden. Met behulp van de check kan een aankomende student kijken of de gekozen studie goed past. Studenten krijgen het advies of ze wel, of juist niet aan een opleiding moeten beginnen. De studiekeuzecheck mag door hogescholen en universiteiten zelf worden ingericht, waardoor de uitvoering per instelling nogal verschilt. Bij de ene instelling lopen leerlingen verplicht een dag mee, bij de ander volstaat een online vragenlijst. Dit zorgt voor veel kritiek.

Het meldpunt
Op www.meldpuntstudiekeuzecheck.nl worden de klachten van aankomende studenten over de studiekeuzecheck verzameld. De klachten kunnen gaan over hoe de studiekeuzecheck verliep, maar ook over welk advies werd gegeven. De klachten worden anoniem teruggekoppeld aan hogescholen en universiteiten, waardoor de instellingen de kwaliteit van hun studiekeuzecheck kunnen verbeteren.

Bron: LSVb