Na je examens in dienst

Scholieren die niet weten wat ze na hun examens willen doen, krijgen er van het nieuwe kabinet een optie bij: de maatschappelijke diensttijd. Niet zo spannend als een jaar backpacken misschien, maar je krijgt er later wel voorrang mee als je graag een baan bij de overheid wil.

Hoe de maatschappelijke diensttijd er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, maar zeker is in elk geval dat het puur vrijwillig wordt. Jongeren die hier voor kiezen, gaan na hun middelbare school een half jaar lang (onbetaald) in dienst bij een sociale instelling. Denk dan bijvoorbeeld aan een verplegingstehuis of een asielzoekerscentrum. Na afronding van de diensttijd kregen jongeren een certificaat, waarmee ze later voorrang krijgen als ze solliciteren op een baan bij de overheid.

De plannen van het kabinet zijn niet door iedereen juichend ontvangen. Zo vreest Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) dat de maatschappelijke diensttijd ten koste zal gaan van de beschikbare stageplekken in het MBO. “Terwijl het al moeilijk genoeg is om een stageplek te vinden”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Bron: AD en JOB