Studenten iets minder tevreden over hun opleiding

Op basis van de resultaten van de Nationale Studentenenquête (NSE) kan worden gesteld dat studenten aan hogescholen en universiteiten iets minder tevreden zijn over hun opleiding dan ze een jaar geleden waren. De gemiddelde beoordeling daalde namelijk naar een 3,91 op een schaal van 5, waar dat in 2017 nog een 3,96 was. Dat betekent dat Nederlandse studenten, ondanks de lichte daling in tevredenheid, nog steeds overwegend positief zijn over het hoger onderwijs. Universiteitsstudenten beoordelen hun opleiding gemiddeld nog iets positiever dan hbo-studenten dat doen.

Verbeterpunten

Het meest kritisch zijn studenten over de internationalisering van het hoger onderwijs. Dat ligt in lijn met de nationale aandacht die al geruime tijd wordt besteed aan de internationalisering en de verengelsing van het Nederlandse onderwijs. Daarnaast scoort ook het thema ‘voorbereiding op de beroepspraktijk laag’, hoewel hbo-studenten hier een betere beoordeling voor geven dan studenten aan de universiteit.

Nationale Studentenenquête

De NSE wordt elk jaar afgenomen onder alle hbo- en wo-studenten in Nederland. Dit jaar werd de vragenlijst ingevuld door meer dan 744.000 studenten, wat neerkomt op ruim een derde van alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs. De volledige resultaten van de NSE worden gepubliceerd op donderdag 28 juni.