Studenten kritisch over ICT-opleidingen

Hbo- en mbo-studenten van ICT-opleidingen in Groningen, Rotterdam en Deventer hebben zich kritisch geuit over het niveau van hun opleiding, zo meldt NOSop3. De studenten stellen dat ze van hun docenten verouderde vaardigheden krijgen aangeleerd, en dat er te weinig aandacht is voor cybersecurity. Daarnaast zouden ze in veel gevallen moeten werken met verouderde hardware.

De kritiek kwam op gang toen Melvin Lammerts, ICT-student aan de Hanze Hogeschool, een foto twitterde over bepaalde code die hem werd aangeleerd. Lammerts schreef hierbij dat de betreffende code kon leiden tot ernstige datalekken, maar dat deze desondanks als leerstof werd aangeboden. Lammerts besloot daarop met zijn opleiding te stoppen.

De Hanzehogeschool zelf onderschrijft de problemen. Deze zijn, zo stelt de onderwijsinstelling, te wijten aan de schaarste aan ICT’ers op de arbeidsmarkt. Omdat er veel vraag is naar ICT’ers in het bedrijfsleven, zouden maar weinigen ervoor kiezen om docent te worden. En een gebrek aan docenten gaat natuurlijk ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Overigens wijst de Hanzehogeschool er wel op dat zij van mening is dat studenten een goede basis krijgen aangeleerd op haar ICT-opleiding, en dat zij zelfs een gespecialiseerde Cybersecurity-opleiding aanbiedt.

Naar aanleiding van deze berichtgeving heeft NOSop3 een oproep gedaan aan andere ICT-studenten om hun ervaringen te delen. Hieruit zou moeten blijken hoe wijsverspreid de problematiek is.

 

Bron: NOSop3