Toelating in het mbo: laat je niet afschrikken

Leerlingen die zich voor 1 april aanmelden voor een mbo-opleiding hebben recht op toelating. Toch voeren sommige populaire opleidingen intakegesprekken of laten aanmelders vragenlijsten invullen. Let op: opleidingen mogen uw leerling daar niet op afwijzen, behalve als ze op de officiƫle lijst staan van opleidingen met aanvullende eisen.

Aanvullende eisen

Leerlingen hebben tot uiterlijk 1 april om zich aan te melden voor een opleiding. Tot die tijd hebben ze plaatsingsrecht: ze moeten door de opleiding worden toegelaten. Er zijn uitzonderingen. 47 opleidingen mogen van de overheid aanvullende eisen stellen. Voor de opleiding tot acteur bijvoorbeeld, moet je creatieve en artistieke aanleg hebben. De lijst is hier te vinden.

Numerus fixus

Dan zijn er ook nog opleidingen die zo populair zijn dat ze een numerus fixus instellen. Deze opleidingen hebben maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Soms worden de plekken verloot, en regelmatig wordt er gebruik gemaakt van het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Hoe eerder de leerling zich aanmeldt, hoe groter de plaatsingskans. De Keuzegids waarschuwde eerder dit jaar dat dit tot overhaaste studiekeuze kan leiden.

Afgeraden

Opleidingen mogen leerlingen echter niet selecteren op basis van kwaliteiten (behalve de 47 gevallen die daar expliciet toestemming voor hebben gekregen van de overheid). Toch komt het voor dat opleidingen het bepaalde leerlingen sterk afraden om aan de opleiding te beginnen, om te veel aanmeldingen te voorkomen. De opleiding tot allround laborant bij ROC Leiden bijvoorbeeld, vraagt leerlingen om op intakegesprek te komen en een aantal vragenlijsten in te vullen.

Laat je niet afschrikken

Let op! Deze procedures zijn niet bindend. Als uw leerling zich op tijd heeft aangemeld en de opleiding zit nog niet vol, mag hij gewoon starten met de opleiding. Natuurlijk kan het ook dat de leerling door de intakegesprekken een beter beeld krijgt van de opleiding, en beseft dat die toch niet goed bij hem past. Maar als uw leerling toch heel graag wil starten, is dat zijn eigen keuze: de opleiding mag hem niet weigeren op basis van een negatief advies.