Wat is handig om te weten over matching?

Volgende week is het 1 mei: de deadline voor het aanmelden bij een opleiding in het hoger onderwijs. Bij de meeste bachelors volgt je daarna de ‘matching’, oftewel de studiekeuzecheck.  Wat houdt dat eigenlijk in en wat is het verschil met selectie?

Matching ≠ selectie

Het grote verschil tussen matching en selectie is dat je bij matching niet kan worden weggestuurd. De matching is bedoeld om – de naam zegt het al – te kijken of er een ‘match’ is tussen de leerling en de opleiding: past deze leerling bij de opleiding, heeft hij/zij een realistisch beeld van het vakgebied? Zo zal het beeld worden bijgesteld van een leerling die criminologie wil studeren omdat hij/zij zo graag naar de televisieserie CSI kijkt. Maar iemand tegenhouden aan de poort, dat kan niet.

Inhoud matching

De vorm van de matching verschilt per opleiding, maar denk hierbij aan het invullen van een vragenlijst, een meeloopdag of het maken van een toets. Belangrijk is dat het advies van de opleiding uiteindelijk niet bindend is. Ook als de opleiding een negatief advies geeft, mag de leerling zich gewoon aanmelden en moet hij of zij worden toegelaten. Nogmaals, matching is geen selectie.

Maar matching is wel verplicht

Let op, het meedoen aan de matchingsactiviteiten is wél verplicht. Leerlingen die niet (of niet met alles) meedoen, mogen wél geweigerd worden.

Toch nog aanmelden na 1 mei?

Leerlingen die zich na de 1-meideadline aanmelden kunnen soms nog worden aangenomen. Als opleidingen nog niet vol zitten, kan het zijn dat leerlingen zich alsnog kunnen inschrijven. Ze hebben dan alleen geen plaatsingsrecht meer en mogen door de opleiding geweigerd worden.

Numerus fixus

Leerlingen die een opleiding willen gaan doen met numerus fixus moesten zich al eerder (voor 15 januari) aanmelden. Op uiterlijk 15 april (vorige week dus) krijgen ze de uitslag te horen. Elke leerling krijgt dan een rangtelnummer. Als een leerling in eerste instantie niet is aangenomen, kan dit met een gunstig rangtelnummer alsnog veranderen.

Als een opleiding bijvoorbeeld 50 studenten toelaat, en een leerling staat op plek 52 dan komt hij of zij op een wachtlijst. Als er iemand uitvalt, schuift iedereen een plekje op. Zo kunnen leerlingen op een later tijdstip alsnog binnenkomen. Wel is het in zo’n geval aan te raden óók aan te melden voor een niet-selectieve opleiding en daar de matching te doorlopen. Zo valt de leerling niet alsnog buiten de boot.