Welke mbo-school heeft de beste kantine?

Broodjes, soep, salades… Je zou er trek van krijgen als je door de kantine van een mbo-instelling loopt! Er zitten echte uitschieters tussen, waar studenten heel lekker kunnen eten. Dit zijn de beste tien.

Vóór 1 april moeten leerlingen zich inschrijven voor het mbo. Natuurlijk moeten ze hun school niet op de kantine uitzoeken. Let liever op het onderwijs en de baankansen. Maar laten we eerlijk zijn, een goede kantine is wel prettig.

We zijn niet overal gaan eten, maar toch weten we er iets van. In de tweejaarlijkse vragenlijst die bijna 300 duizend mbo’ers invullen (de JOB-monitor) staat een vraag over de kantines. De mbo-studenten mogen zeggen hoe tevreden ze erover zijn. Je kunt dus zien welk rapportcijfer ze geven.

Net geen 7…

De gemiddelde kantine krijgt een 6,9 van de mbo’ers. Hier zetten we graag de beste kantines in het zonnetje. Voor de kantines krijgen er drie een mooie 8+. Dat zijn ROC Mensing Alting, het Hout- en Meubileringscollege en SG De Rooij Pannen. Nog eens zeven instellingen krijgen een 7,5 of hoger en dat is ook heel goed.

Goed eten, goed onderwijs?

De instellingen met goede kantines scoren vaak ook nogal hoog in de gewone ranglijst van beste mbo-scholen in de Keuzegids MBO. Is dat nou toeval? Misschien niet helemaal, maar het is ook niet vanzelfsprekend. We zien inderdaad mbo-instellingen in de top terug die ook hun onderwijs op orde hebben, maar bij sommige toppers is de catering nogal doorsnee. Je kunt er niet blind op varen.

Dus laten jongeren er vooral hun mbo-opleiding niet op uitkiezen. Ze kunnen beter zorgvuldig naar de sterke en zwakke punten van opleidingen kijken. Daar hebben ze nog tien dagen voor. Maar geeft de kantine stiekem toch de doorslag, dan staat hieronder de top 10.

 

Top 10 Rapportcijfer kantines
ROC Menso Alting 8,3
Hout- en meubileringscollege 8,2
SG De Rooi Pannen 8,2
ROC de Leijgraaf 7,9
SOMA College 7,9
SintLucas 7,8
Hoornbeeck College 7,8
Grafisch Lyceum Rotterdam 7,6
Helicon Opleidingen 7,6
STC-Group 7,5

Bron: JOB-monitor 2018. Bewerking: Keuzegids.

Mbo-instellingen met minstens vijf opleidingen.